събота, 27 ноември 2010 г.

"Касини" откри на спътник на Сатурн кислородна атмосфера

Saturn's moon Rhea. Credit: NASA/JPL
Земен космически апарат за пръв път взе проба от кислород от атмосферата на чужда планета, съобщи в. "Гардиън". Автоматичният междупланетен апарат на НАСА "Касини" откри кислорода в разредената атмосфера на Рея, спътник на Сатурн, когато през март прелетя близо до небесното тяло, допълва БТА.

Преди малки количества кислород са откривани на планети и техните спътници само по косвени признаци - например телескопите и спектралният анализ позволяват от разстояние да се определи съдържанието на едни или други химически елементи в космически обект. Автоматичният междупланетен апарат на НАСА "Касини", прелитайки на 97 км от планетата Сатурн и нейниия спътник Рея през март тази година, е взел проба от атмосферата. Специалистите са изчислили, че съдържанието на кислород е 50 млрд молекули на кубически метър. В състава на атмосферата влиза още въглероден диоксид - в количество 20 млрд молекули на кубически метър.

Такава концентрация говори за силно разредена атмосфера.

"Активните сложни химични съединения с участието на кислород, може би, са много разпространени в Слънчевата система. Те могат да са предпоставка за появата на живот. Но, ако се съди по данните от "Касини", на Рея няма живот в смисъла, който ние влагаме: там е прекалено студено и няма вода в течно състояние" - каза Бен Теолис от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, щата Тексас.

Преди кислород е бил откриван с помощта на телескопи на Европа и Ганимед - спътници на Юпитер. С диаметър от 1500 км Рея е вторият по големина спътник сред 62-те луни на планетата Сатурн. На първо място е Титан. Само тези два спътника са достатъчно масивни, за да удържат атмосферата със силата на гравитацията си. Но Титан е обкръжен от много разредена азотно-метанова атмосфера с ниско съдържание на въглероден диоксид и кислород. Астрономи и преди са изследвали атмосферата на Рея, но тогава не откриха в нея кислород заради изключително ниската му концентрация, припомня Space.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар