петък, 26 ноември 2010 г.

Набелязаха кандидат-марсианци

Бавноходките, а също и някои археи, могат да издържат престой на Марс от стотици дни, съобщиха учени, правили опити със земни животни в камера със симулирани марсиански условия. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Icarus, накратко за тях съобщава Wired.

Специалистите отдавна се занимават с проблема дали космическите станции от Земята не могат да пренесат живи организми на червената планета и така да я заселят с родна фауна и флора.

Затова всички сонди, отправящи се по междупланетните трасета внимателно се стерилизират. Но има земни същества, които могат да оцелеят, както при предстартовата дезинфекция, така и по време на полета, и на Марс.

Неслучайно тези организми се наричат екстремофили. Учените от Университета на щата Индиана подбрали кандидат-марсианци от вечно замръзналите почви в Сибир, от солени езера в Мексико, подобни на дрожди бактерии от арктическа Канада, както и бавноходки - микроскопични безгръбначни, способни да живеят в изключително сурови условия. Дори в открития Космос... (прочети в Обекти)

Няма коментари:

Публикуване на коментар