сряда, 24 ноември 2010 г.

Пространството и времето не са се появили при Големия взрив

Роджър Пенроуз смята, че Вселената се разширява и свива циклично
Изображение: NASA / WMAP Science Team

Известният физик Роджър Пенроуз смята, че пространството и времето не са се появили при Големия взрив. Според теорията на учения Вселената циклично се разширява и се свива, пише в статия, публикувана в arXiv.org, съобщава Lenta.ru.

Сега за най-общоприета се смята т.нар. инфлационна теория, според която в първите мигове след Големия взрив преди 13,7 млрд. г. Вселената се е разширила с голяма скорост, а след това е продължила разширението по-бавно. В сегашно време скоростта на разширение нараства.

Пенроуз, в съавторство с британския физик Стивън Хокинг, твърди, че тази теория не е вярна. Например тя не можела да обясни защо Вселената в началото е била много подредена (тази подреденост позволила впоследствие да се формират сложни обекти).

Пенроуз предполага, че в бъдеще Вселената ще дойде в състояние, напомнящо състоянието в момента на Големия взрив – в контраст със сегашната нееднородна форма Вселената ще стане гладка и еднородна. В това състояние ще стане възможен преходът към нов цикъл (зона), когато Вселената от безкрайно огромна ще се превърне в безкрайно малка. При това ентропията (степента на безпорядък) ще бъде минимална, тъй като черните дупки, които унищожават цялата информация (и увеличават ентропията) ще се "изпарят" в хода на разширяване на Вселената.

Пенроуз подкрепя възгледите си с данни от микровълновото фоново лъчение, събрано от апарата WMAP, както и в хода на експеримента BOOMERanG в Антарктика. Микровълновото фоново, или реликтово, лъчение се е съхранило след Големия взрив. Пенроуз и колегата му Вахе Гурзадян от Ереванския физически институт открили в излъчването на области, имащи форма на концентрични кръгове, чиято температура е значително по-ниска от температурата на околното лъчение.

Пенроуз и Гурзадян предполагат, че тези области са остатък от гравитационни вълни, образували се при сблъсък на черни дупки в предишните зони. Според Пенроуз инфлационната теория не може да обясни съществуването на такива области, тъй като според нея температурата трябва да се променя по обем космическо пространство на случаен принцип.

Колегите на учените се отнасят с интерес към работата им, но отбелязват, че данните за съществуването на странни концентрични области трябва да бъдат потвърдени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар