неделя, 28 ноември 2010 г.

Светът ще преговаря в Канкун насред унищожена природа

Известният мексикански курорт Канкун, където в понеделник започва следващият кръг от международните преговори на ООН за климата, се е появил след изсичането на гъстa растителност – могъщ ресурс за овладяване на глобалното затопляне, разказва Ройтерс. Всяка година в Мексико са изсичани 25 000 акра, или 1% от мангровите гори, показват данни на местната комисия за защитените територии.

Мангрови гори покривали карибското крайбрежие и пространствата около плавателните канали преди 40 години, когато предприемачи прочистили земи за днешните хотели и барове, които привличат няколко милиона посетители годишно.

Днес много учени се опитват да спасят останалите гори, защото те могат да помогнат за забавяне на глобалното затопляне. Заради фотосинтезата дърветата поглъщат големи количества въглероден диоксид, един от газовете, които причиняват измененията в климата.

"Все още има много да учим, но потенциалът на мангровите дървета е огромен", казва Гейл Чмура, климатолог от Монреал. Експерти на ООН обмислят въвеждане на плащания за държавите, които опазват богатата на въглерод растителност. Естествените резервоари за CO2 могат да се превърнат в полезна инвестиция, ако стартира глобална схема за търговия с емисии.

Конференцията в Канкун, която започва на 29 ноември и ще продължи до 10 декември, ще събере представители на близо 200 държави, които трябва да набележат мерки за противодействие и адаптиране към климатичните промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар