четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Прибор за определяне на произхода на кристалите

Различаването на естествените кристали от образуваните от човешката дейност е много важно за археолозите при определяне на древните дейности, Кристин Подуска, Университет Дюк

Да се различина на око кристал, образуван по естествен път от направен от човека е трудно. Например на археолозите им се налага по няколко месеца да чакат резултатите от лабораторните изследвания.

Международна група изследователи е разработила апарат, който за няколко минути изяснява произхода на образеца, независимо от възрастта му. Устройството е портативно и определя спектралната следа на материала в инфрачервена светлина.
Пръв е изпитан образец от калцит — широко разпространен минерал, изграждащ скалите варовик и мрамор. Археологическите обекти могат да съдържат калцит в пепелта, гипса и други материали.

"Секретът за определяне на произхода на образеца се състои в изясняване как е организирана кристалната му структура" — пояснява един от авторите на разработката Стефано Куртароло от Университета Дюк в САЩ — "Природните кристали на калцита са добре организирани, а материалът от калцит, създаден от човека по правило - в по-малка степен". Интерпретацията на данните от традиционните методи е трудоемък и сложен процес, тъй като размерът на частиците и изравняването на атомите в кристалите могат да дават противоречива информация.

Изследователите прибегнали до инфрачервената спектроскопия, понеже всички молекулярни единици поглъщат светлината посвоему, което дава различни спектрални пикове. В хода на експериментите учените няколко пъти стривали образците и заснемали показанията. Анализът на пиковете при поглъщане на различни етапи от процеса на стриване и издребняване нивелира влиянието на изкривяващите фактори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар