вторник, 23 ноември 2010 г.

Сонда под ледения шелф на Антарктика

Националният институт за водни и атмосфери ресурси на Нова Зеландия (NIWA) подготвя изследване на полярните океански системи под ледения шелф на Антарктика с нова хай-тек сонда (ITP). Тя дава поглед върху взаимодействието между океана и леда на Антарктида за изясняване на полярната океанография на Антарктика.

NIWA транспортира ITP на Антарктида. Първата група данни, получена под леда е изпратена с телевизионно изображение на 19 ноември 2010 година.

Тя ще осигури NIWA с първите по рода си данни от този година, за това какво се случва под леда в Макмърдо Соунд. ITP проучва температурата и солеността. Тази информация се препредава в реално време, чрез сателит, на сайта на Института Woods Hole Oceanographic.

"Това ще доведе до по-добро разбиране на взаимодействията между ледената покривка, океаните и приносът в това на покачването на морското равнище. Ние се опитваме да разберем как взаимодействието на ледения шелф се променя с течение на времето" - казва океанографът от NIWA д-р Майк Уилямс.

В Северното полукълбо Арктика е загубила огромни количества морски лед. В Южното полукълбо промените досега до голяма степен са набдавани по Антарктическия полуостров.

Прогнозите са за средногодишно намаление с 24% за век на морския лед в Антарктика, така че е важно да разбираме взаимодействието между морските ледове, атмосферата и океана.

"Морето Рос е по-опреснено, отколкото е било преди 30 години, защото антарктическият леден плст е достигнал точка на топене и доставя все повече сладка вода в океана" - казва д-р Уилямс.

"В топлите води ледът се топи по-бързо, така че това, което ние започваме да виждаме е по-топла вода и стопяване на ледения шелф в крайбрежието на Антарктида."

В полярните райони промяната на климата се случва най-бързо. "Това се разбира много добре в Арктика, но в Антарктика ние наистина не разбираме защо не получаваме един и същ отговор. Нашите програми са измервли десетилетия това, което се случва в Арктика, а ITP ни дава шанс да започне период на наваксване" - казва д-р Уилямс.

ITP е разработен от Института Woods Hole Oceanographic, финансиран от NIWA, а въвеждането му е подкрепено от Фондация за научни изследвания, наука и технологии, и Антарктида - Нова Зеландия. Това е вторият ITP, който ще бъдат разположени в Антарктика.

Главният изпълнителен директор на NIWA Джон Морган ще бъде на леда от 24 до 26 ноември като част от програма Поканени посетители на Антарктида - Нова Зеландия.
ITP се състои от повърхностна капсула, която седи на върха на голяма площ от лед, плуваща на повърхността на морето. Тя подкрепя изолирано с пластмаса въже свързвщо мрежата от леда надолу в океана. Цилиндричен подводен инструмент извършва океанографски наблюдения чрез сензори във водната колона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар