вторник, 30 ноември 2010 г.

Купиха розов диамант за $23 млн.

Снимка: БГНЕС

На търг на британската аукционна къща "Кристис" в Хонконг за сумата от 23 милиона долара беше продаден розов диамант с тегло 14,2 карата, съобщи Франс прес.

Това е рекордна цена за Азия. Купувачът е пожелал анонимност. Предварителната оценка на розовия диамант е била 19 милиона долара. Общо на търга на аукционна къща "Кристис" са били купени скъпоценности на стойност 78,9 милиона долара.

Макар платената за розовия диамант цена от 23 милиона долара да е най-високата в Азия, не е подобрен рекордът за карат, поставен в Хонконг през 2009 г. Тогава за 5-каратов диамант са платени 10,8 милиона долара. През ноември британската аукционна къща "Сотбис" продаде на търг в Женева за рекордната сума от 46,16 милиона долара най-скъпия диамант, появявал се някога на пазара. Той е с тегло 24,78 карата и предварителната му оценка бе между 27 и 38 млн. долара.

Gem Diamonds също съобщи за продажба на няколко големи диаманта. Били са продадени два бели диаманта, с обща печалба от сделките 22,7 милиона долара. Камъните с тегло 196 и 184 карата са продадени в Антверпен. Компанията е продала също син диамант, тежащ 4,68 карата, с цена на един карат 155 хиляди долара. Всички камъни са добити в мина Летсенг (Letšeng), разположена в Лесото. Диамантите от тази мина продължават да се търсят и да носят на компанията стабилно високи приходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар