петък, 26 ноември 2010 г.

2010 г. сред най-горещите в историята

Тази година се очаква да бъде най-горещите или втората най-горещите в историята. Последните 12 месеца са най-топлите записани от НАСА и са на второ място в Обединеното кралство. Вече е ясно, че глобалното затопляне е причинено от човека.

До момента най-топлата година в историята е била 1998 г., когато температурите са били повишени от силен Ел Ниньо - затопляне в Тихия океан.

Тази година Ел Ниньо беше по-слаб, заменен с Ла Ниня (охлаждане). Така че учените можеха да очакват температурите тази година да бъдат значително по-ниска от 1998 г. - но те не са. В рамките на статистическата грешка двете години е вероятно да бъдат едни и същи.

"Това е знак, че ние имаме глобално затопляне от човека" - каза д-р Вики Поуп, ръководител на Научния съвет за климата на Метеорологичната служба.

Последното десетилетие е най-горещото в историята и д-р Поуп предупреждава, ще се окаже, че е било дори по-горещо с около 0.03C, когато се направят корекции на данните, взети от буйове в открито море. Тези поплавъци правят температурни измервания на метър под повърхността, където е малко по-хладно, отколкото на самата повърхност. Измерванията са били взети главно от кораби.

Скептиците казват, че до този момент затоплянето е спряло през последното десетилетие. Службата е съгласна, че темпото на затопляне се забавя - но твърди, че това се дължи на естествена променливост, а не защото затоплянето от човека е спряло. Фактори за по-бавното затопляне може да са били: естествен спад в слънчевата радиация, леко намаление на водната пара в стратосферата, евентуално увеличение на аерозолните емисии от Азия, както и факта, че силното затопляне в Арктика е слабо представени в начина, по който данните са събрани.

Д-р Поуп казва, че забавянето на покачването на температурата е в съответствие с прогнозите от климатичните модели. Тя също така казва, че очаква увеличено затопляне през следващите няколко години.

"Дългосрочната тенденция на затопляне е 0.16C" - казва тя. "През последните 10 години то се понижи до между 0.05 и 0.13. Има редица неща, които засягат краткосрочните температури. Голяма част от топлината може да бъде разпределена в дълбоките океаните и ние не знаем какво става там."

Няма коментари:

Публикуване на коментар