вторник, 30 ноември 2010 г.

Дига рухна и морето погълна заведение в Поморие

Предпазната дига край северния плаж в Поморие се срути и завлече заведение в морето.
Ако брегът спешно не бъде укрепен, има опасност вълните да погълнат почивните станции и да залеят целия район до езерото, съобщи bTV. Старото подпорно съоръжение е поддало от вълните, които са подкопали и основите на масивната постройка.

“Видях, че укрепителната стена откъм морето е във водата, със столовете, масите, всичко беше приключило вече. Картинката беше страшна - само арматури и бетони", разказа помориецът Стамен Тодоров. Вълните обаче вече са подкопали и основите на съседната почивна станция.

По думите на главния инженер на община Поморие Борис Саваклиев е напълно възможно водата да стигне до новия квартал на града и да прекъсне достъпа до болницата и санаториумите. Причината за рухването на предпазната дига е недостатъчното укрепване на бреговата ивица.

“Слабо място е брегоукрепването, защото в нито един период последните десетилетия - говоря 50-70 години, с изключение на тези каменни валове, винаги нещата са правени на парче", заяви кметът на Поморие Петър Златанов. От общината обещаха да възстановят разкъсаната дига преди зимата, а впоследствие ще се търси възможност за цялостно укрепване.

През пролетта високите вълни, които са типични за Поморие, разрушиха дига в южната част на града и заляха част от къщите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар