понеделник, 29 ноември 2010 г.

Всеки работи сам за себе си

През годините проблемната зона постепенно е застроена

Големите компании в бранша спазват регламента, когато става въпрос за строеж до или в свлачищен район. „Отговорностите в тези случаи са ясни и процесите са детайлно описани. Почти всички големи строителни компании се придържат към реда. Въпросът е в контрола“, коментира за в. „Строителство имоти“ директорът на „Геозащита“ - Варна, Йордан Йорданов. Според него при незаконен строеж на малки обекти върху проблемни терени дори трудно се разбира. Един от примерите е свлачището „Трифон Зарезан“, което затвори панорамния път от Варна до „Златни пясъци“. През годините зоната постепенно е застроена, като собствениците обикновено са получавали разрешително за преместваем обект, след което са правели монолитно строителство и незаконни септични ями.

Днес, за да се укрепи свлачището, са необходими дълбочинни сондажи за детайлно проучване. „Собствениците все още не пускат машините в дворовете си“, коментира Йорданов. Това повдига въпроса за отговорността и на гражданите. В „Геозащита“ вече обсъждат идея да не се укрепва свлачището, а да се построи мост над него.

В съседство пък има пример за спазване на регламента. Варненската фирма „Борд“ построи жилищен комплекс от затворен тип „Ривиера бей“ с разгъната застроена площ 20 300 кв. м, като теренът бе укрепен с пилоти с обща дължина 5800 метра успоредно на брега.

За да се редуцира до минимум рискът от злоупотреби при по-малките обекти, представители на строителния бранш настояват да се увеличат отговорностите на проектанта, като му се позволи да контролира не само качеството, но и стойността на извършената работа. Сегашното законодателство е критикувано основно за това, че съществуват десетки „вратички“, които позволяват действия, граничещи със злоупотреби.

„Всяка институция работи сама за себе си. При проблем обикновено си прехвърлят топката. Това най-често става, когато трябва да се съборят незаконни постройки на граждани. Никой не иска протести под прозореца си. Редно е институциите заедно и категорично да застават зад закона и най-вече да го прилагат“, коментираха варненски строители.
Николай ПЕШЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар