понеделник, 22 ноември 2010 г.

Отново затрупани в мини

мината Пайк Ривър

Двадесет и девет миньора са в неизвестност в Нова Зеландия след като огнена топка удари мината Пайк Ривър в Атарау на 19 ноември.

Атмосферата под повърхността е замърсена от силно експлозивни газове като метан и въглероден оксид, които във високи нива са смъртоносни.

Спасителните екипи още не са влезнали в мината повече от три дни след инцидента, който разкъса подземните тунели.

Дейвид Сийт – секретар на Шотландския минно-геоложки институт, казва, че наличието на отровни газове е пречка за спасителите.

Той добави: „Най-големият проблем е, че се налага да се работи в силно взривоопасна среда”

„Надяваме се работниците да са попаднали във въздушен джоб и да не са изложени на вредното влияние на газовете, но е твърде рисковано да поставяме спасителите в тези атмосферни условия там долу.”

Според него ситуацията в Нова Зенландия е доста по-различна от тази в Чили, където 33 работници бяха успешно извадени след прекарани два месеца под земята.

„Това е различен сценарий, защото в Чили имаше срутване на земна маса и мъжете просто бяха затиснати долу. Но въздухът в мината беше чист. В Нова Зенландия имаме заседнали зад отровни и възпалими газове хора, които трябва да измънем.”

Първо трябва да се проветри мината, каза Сийт, за да се вкара свеж въздух.

Властите днес успяха да сондират 152-метрова дупка в планината над мината, за да проправят път на чистия въздух и за да спуснат устройства, засичащи звук.

Високо технологичен робот също е подготвен за спускане в мината с цел да направи снимки и замервания.

Даейвид Сийт заяви, че, когато прецени, че е достатъчно безопасно за спасителните екипи, те ще се спуснат със специални екипировки, за да извадят оцелелите, ако има такива.

Той каза: „Спасителите ще вземат обдишващи маски и ще ги сложат на миньорите. Може да се наложи да минат през места с концентрация на газове, но ще бъдат подготвени”

Запитан, дали според него има оцелели, той отговори така: „Задавате ми този въпрос за 24 хиляден път. Колкото повече време минава, толкова по-малко вероятно е, но аз никога не бих загубил надежда”

Други 28 миньори са затрупани след наводнения в каменовъглена мина в Югозападен Китай, съобщи Синхуа, цитирана от Франс прес. Това е станало в провинция Съчуан, съобщили местните власти, пише БТА.

Тринайсет от общо 41 миньори, които работели под земята, успели сами да се изкачат на повърхността. В мината са предприети спасителни операции, но съдбата на затрупаните остава неясна, добавя АФП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар