понеделник, 29 ноември 2010 г.

Търсим и келтската столица

kurier.bg
Почти половината от територията на днешна България е била под владението на келтските племена в периода от 278 до 213 г. пр. Хр...

Български учени, начело с проф. Валерия Фол и инж. Димитър Димитров подготвят експедиция, която да открие предполагаемата столица на келтите. Тя се е наричала Тиле и е близо до Стара Загора. Изводът е направен от изучаване на исторически източници и съвременни топографски изследвания.

Почти половината от територията на днешна България е била под владението на келтските племена в периода от 278 до 213 г. пр. Хр. По долината на река Тунджа те се обединили с други сродни племена, които се отказали да участват в азиатското нашествие и останали по тези земи.

Те сразили траките и станали техни господари. Техният цар Кавар е сякъл монети в Кабиле и контролирал долината на река Тунджа. Открити са негови монети при крепостта до Провадия, в останките от античния град Севтополис, който сега е под вода, и в крепостта при с. Седларово.

Именно тези находки очертават границите на съществувалото за кратко келтско царство по нашите земи. През това време траките не престанали да оказват съпротива и постепенно изтласкват обратно келтите от завладените територии.
Империята на келтие

Някои смятат, че келтската столица Тиле е днешното Тулово. Но това още не е напълно и научно доказано. Затова и проф. Валерия Фол и нейният екип искат със сигурност да установят факта.

Това е и удобен момент да се усвоят средства, както направиха хората около министър Божидар Димитров с мощите на свети Йоан Кръстител. Нещата стават лесно, ако си авторитет и намериш богат чуждестранен спонсор или европейска програма.

Цивилизацията на келтите достига своя разцвет през 5 век преди новата ера. Те са езически племена, населявали териториите на днешна Англия.

Техни наследници са днешните уелсци, шотландци и ирландци. Във Франция са известни като гали и бретанци, населявали са още Испания, Южна Германия, Белгия, Швейцария и Северна Италия.

След това те биват завлядяни от римляните, а в последствие са претопени и от други народи. Именно римляните забраняват магьосническата дейност на келтските жреци, наречени друиди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар