събота, 27 ноември 2010 г.

18 свлачища и срутища във Варна

18 са общо действащите свлачища и срутища във Варна в момента, съобщава електронното издание на в. Черно море, позовавайки се на информация от общинската администрация на града. Най-голямото от тях е в Морската градина. Няколко са срутищата, които рушат ската над Алея Първа в морската градина. Подпочвените води продължават да текат и дори се усилват в района под варненската метеорология, където в началото на ноември скатът поддаде.

Подобни явления се наблюдават на няколко други места над крайбрежната алея. Към момента общината няма възможност да предприеме мащабно укрепване на тези места, тъй като става дума за огромни средства. Вероятно цялостното им укрепване би излязло няколко пъти колкото бюджета на Варна, коментира заместник-кметът Борислав Борисов.

По настояване на кмета на Варна Кирил Йорданов през февруари местният парламент гласува в бюджет 2010 да бъдат заложени половин милион лева за укрепване на локални свлачища в града и околностите. Средствата не са предназначени за големи свлачища като това на „Трифон Зарезан" и на ската в Морската градина, тъй като за тях се изискват много повече пари, уточняват от общината. Сред приоритетните за укрепване свлачища са двете в кв.Аспарухово - в местността Джанавара и на улица „Кирил и Методий". За поредна година ще остане нерешен проблемът с най-голямото свлачище по Черноморието - в местността „Трифон Зарезан". Земните маси там не спират да се движат. В резултат стометрова отсечка от панорамния път Варна-Златни пясъци се разцепи и свлече с няколко метра. По склона към морето тръгнаха къщи, вили, заведение и магазин. Нов проект укрепва свлачище до улица "Девня", която е една от най-натоварените във Варна. Проектът е на стойност близо 1,1 милиона лева, 100 000 лв. осигурява общината като съфинансиране. Останалите средства са от Оперативна програма "Регионално развитие". В рамките на проекта се укрепват 450 метра, като се изграждат 600 укрепителни конструкции (модулни системи и габиони).

Няма коментари:

Публикуване на коментар