неделя, 12 декември 2010 г.

На 14 декември наблюдаваме метеорния поток Гемениди

dnes.bg
фото www.astronomynotes.net

В нощта на 14 декември новосибирски астрофизици ще проведат оптични наблюдения на Луната в периода на максимума на метеорния поток Гемениди и ще направят цифрови видеозаснемания на неосветената част на спътника на Земята.

Ако им провърви, учените ще успеят да фиксират избухванията, предизвикани от падането на метеорите, съобщи за РИА Новости представител на Новосибирския държавен университет.

"Колкото и да е странно, Луната е слабоизучен обект, а изследванията на избухванията, включително на тези, които възникват от падане на повърхността й на метеори, се явява част от подготовката за усвояване на най-близката ни съседка.

Разчитаме, че това наблюдение ще стане начало на реализацията на голям съвместен проект на няколко обсерватории", казва Алфия Нестеренко, завеждаща учебния автоматизиран астрономически комплекс.

Според нея избухванията може да се наблюдават само на неосветената повърхност на Луната. Учените очакват наблюденията да са успешни.

"Избухванията, ако ни провърви и ни стигне търпението за наблюдения в продължение на няколко часа, може да се видят не само с телескоп. Разбира се, това явление не е толкова интересно, както пълното слънчево затъмнение от 1 август 2008 г., но желаещите ще могат да наблюдават вечерта на 13 декември Луната с бинокъл. Самият метеорен поток може да се наблюдава и с просто око", казва Нестеренко.

Геминидите са един от най-красивите метеорни дъждове през годината. Активността им е над 100 метеора на час около 14 декември, с точка на произход (радиан) близо до Кастор в съзвездие Близнаци.

Метеорите се движат със скорост около 35 km/s, поради което се забелязват лесно. Този метеорен поток е причинен от изгасналата комета 3200 Фаетон.

За наблюдение на метеорите от потока Геминиди за нас най-подходяща е нощта на 13 срещу 14 декември след полунощ. Тогава Луната ще бъде във фаза първа четвърт и ще залязва в 0,30 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар