четвъртък, 9 декември 2010 г.

Някои ледници се топят по-бързо

bgnauka.com
Ледниците в южната част на Южна Америка и в Аляска се топят по-бързо, отколкото - в Европа, и живеещите по тези места трябва да се адаптират към това, предупреждава доклад, изготвен по Програма на ООН за опазване на околната среда (UNEP), и представен на преговорите за климата в Канкун, Мексико. В проучването са участвали учени от научни и изследователски центрове от цял свят, включително - Норвежкия полярен институт и Norut Alta.

Много от ниско разположените ледници може да изчезнат напълно през следващите десетилетия, особено – разположените в северозападната част на САЩ. Ледниците в Канада и в югозападната част на Арктика също са засегнати, се казва в доклада. Докато размерът на повечето ледници е започнал да намалява размер преди около 150 години, процесът се е задълбочил драстично от края на 70-те години на ХХ век – насам. В периода 1960-2003 г. ледниците в Патагония (Аржентина и Чили) и в Аляска са изтъняли средно с по около 35 м. и 25 м.

Сред вероятните причини за тази катастрофа са високите температури, за които са виновни и изменението на климата, и натрупването на сажди, което намалява отразяването на топлината обратно в Космоса, се казва още в доклада. Свиването на ледниците увеличава годишната сума на валежите и намалява водата в реките, което може да причини проблеми с водоснабдяването. Бързата адаптация към тази негативна ситуация е от ключово значение за хората, които ще бъдат засегнати. Въпреки, че ледниците се свиват в целия свят, по-големите количества валежи на някои места са увеличили размера на някои ледници в Западна Норвегия, в Нова Зеландия и в Южна Америка.

Топенето на ледниците води до образуване на нови езера. През последните 4 години се е увеличил и броят на наводненията. Властите в Перу са източвали водата от езера, образувани от разтопените ледници, а подобни инициативи са опитвани също в Непал и Бутан.

Оказва се, че ледовете в източната част на Хималаите също са започнали да се топят. Норвегия обещава да подпомогне с над 12 милиона долара адаптацията на населението в Индия, Пакистан и Китай към промените в околната среда. Южната част на Азия е може би най-уязвимата част на света, когато става дума за промени в климата. Според данни на ООН около 40% процента от големите наводнения в света се случват в Азия. Пакистан е силно засегнат от наводнения през тази година, които покриваха площ с размера на Англия. Бедствието убит над 1700 души, и нанесе щети за над 21 милиона евро. Опасност от наводнения заплашва и Бангладеш. „Опустошенията, нанесени от бъдещи наводнения може да надминат възможностите на нашето въображение.”, твърди Хасан Махмуд, министър на околната среда на Бангладеш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар