четвъртък, 10 март 2011 г.

10 български града вече се включиха в "Часът на земята"

vesti.bg
България ще се включи за трети път в "Часът на Земята" на международната природозащитна организация WWF.

На 26 март, събота, в 20.30 ч. се очаква над 1 млрд. души в цял свят да угасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата и за по-устойчив начин на живот.

"Часът на Земята" в България се провежда под патронажа на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните "посланици" на инициативата.

Музикантите Калин Вельов, Миленита, "Д2", "Тролите", Антони Дончев, Марина Господинова и Венцислав Благоев едновременно ще изнесат концерти в София и Перник по време на самия "Час на Земята".

София, Бургас, Перник, Враца, Добрич, Разград, Асеновград, Своге, Белоградчик и Трявна са първите 10 български града, които потвърдиха участието си в инициативата на WWF.

Очаква се към тях да се присъединят и много други, след като Националното сдружение на общините в Република България официално подкрепи инициативата и призова членовете си да се включат.

Участващите градове ще угасят фасадното осветление на известни сгради и забележителности, за да покажат съпричастност към идеята на "Часът на Земята".

"Часът на Земята" започна в Сидни, Австралия, през 2007 г., а през 2010 г. участваха вече 126 държави и територии и близо 1,3 млрд. души в над 4000 града, сред които 56 столици и 8 от 10 мегаполиса на света, както и 4 от петте най-високи сгради в света.

Миналата година угасна осветлението на знакови забележителности като Айфеловата кула и Триумфалната арка в Париж, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Бранденбургската врата в Берлин, Акропола в Атина, Колизеума и фонтана Треви в Рим, моста Голдън гейт в Сан Франсиско, операта в Сидни, Забранения град в Пекин, моста над Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар