понеделник, 14 март 2011 г.

Учени прогнозират ново силно земетресение в Япония

dnes.bg
В района на природния катаклизъм в Япония може да се очаква още едно силно земетресение, съобщи завеждащият лаборатория за континентална сеизмичност и прогнозиране на сеизмичната опасност на Института по физика на Земята към Руската академия на науките Алексей Завялов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Обикновено след голямо земетресение има повторни трусове – разказва ученият. – Благодарение на това се разрежда енергията, която не е излязла по време на основния трус. Днес ние наблюдаваме подобни трусове, известни в науката като афтършокове. Техният ареал се разширява – до 600 км по крайбрежието на Япония и на 200-300 км на широчина. Вече са регистрирани около 400 повторни труса. Но по време на тях се отделя малко енергия, а това означава, че афтършоковете не са достатъчно активни, за да разреди натрупаната в дълбочина
енергия. По тази причина може да се очаква още едно голямо земетресение в района. Засега е трудно да се каже кога именно ще настъпи то."

Според руския сеизмолог очакваното земетресение няма да е със същия магнитуд, като предишното - 9-а степен, а по-скоро с една степен по-слабо.

Изместването на земната ос в резултат на земетресението в Япония е нищожно в сравнение с редовните й колебания, така че на практика няма да повлияе на природата на планетата, заяви още Алексей Завялов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Земната ос постоянно се колебае, при това с амплитуда до десет метра. Полюсът непрестанно се мести и при това движение описва елипса. Амплитудата при колебанието на оста е между 3 и 10 метра. Поради това изместването на земната ос с 10-15 сантиметра е съвсем незначително и напълно естествено явление.

То е закономерно: когато се местят маси, се нарушава инерционният момент. В това няма нищо смущаващо и опасно, обясни ученият.

Земетресението в Япония е сред петте най-мощни в света, наблюдавани от 1900 година насам. Епицентърът му се е намирал на дълбочина от 25 километра, припомня ИТАР-ТАСС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар