вторник, 22 март 2011 г.

Три труса над 6 по Рихтер в Япония

vesti.bg
Първото земетресение - с магнитуд 6,6, е регистрирано край източната японска префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна електроцентрала "Фукушима-1". То е било с епицентър на 312 км източно от град Фукушима на дълбочина 26,5 км в Тихия океан.

Трусът беше последван от земетресение с магнитуд 6,3 с епицентър близо до крайбрежието на Фукушима, на дълбочина 10 км под дъното на Тихия океан.

Последва трето силно земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер край северното японско крайбрежие. Поредният трус е регистриран около 11.44 ч. българско време на дълбочина 15,9 км, като епицентърът е на 565 км североизточно от японската столица Токио.

Няма данни за пострадали и за материални щети, нито е обявена тревога за вълни цунами.

Преди тези три силни труса Япония беше разтърсена от шест земетресения с магнитуд между 5 и 6 по скалата на Рихтер през последното денонощие.

По-рано днес беше засечено издигане на пара от Втори реактор на АЕЦ "Фукушима-1" и бяла мъгла над Трети реактор.

Националната Агенция за ядрена безопасност на Япония уточни, че димът, който се издига от Втори реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима-1", по всяка вероятност е пара от басейна за отработено гориво към реактора.

След аварията в тази японска атомна централа, причинена от разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами на 11 март, станаха няколко експлозии, предизвикани от пара под налягане, идваща от реакторите.

Според експерти взривовете вероятно са освободили малко количество радиоактивни частици. И шестте реактора на "Фукушима-1" вече разполагат с външна линия за електрозахранване.

Това стана факт, след като Трети и Четвърти реактор са били свързани с електропреносната мрежа тази сутрин. С ток вече е захранвано обаче само оборудването на Пети и Шести реактор.

Трети и Четвърти реактор, които са в плачевно състояние, създават към този момент най-сериозни проблеми на техниците, заедно с Втори реактор, който изпуска от време на време бяла пара.

Пожарни коли възобновиха обливането на Трети реактор с вода. Съдържанието на изотопа йод-131 в морето край АЕЦ "Фукушима-1" надвишава десетки пъти пределно допустимата норма, съобщи компанията оператор на централата ТЕПКО. В радиус до 8 км на юг засеченото количество от радиоактивния изотоп е 80,3 пъти над нормата, а в радиус до 16 км - 16,4 пъти над нормата.

Районът на радиоактивното замърсяване се разраства. Главният секретар на японското правителство Юкио Едано обаче съобщи, че засега властите не планират разширяване 20-километровата зона около "Фукушима-1", живеещите в която бяха евакуирани.

Днес японският министър на промишлеността поднесе извинения, след като медии съобщиха, че е заплашил с "наказания" пожарникарите, отказали да работят на АЕЦ "Фукушима-1".

"Ако съм обидил пожарникарите, бих искал да се извиня", заяви на пресконференция Банри Кайеда. Той обаче отказа да потвърди, че е заплашил с наказания пожарникарите, отказали да изпълнят опасната си мисия - да заливат с вода повредените ядрени инсталации, за да бъде охладено реакторното гориво.

Кайеда е заместник-началник на кризисния щаб, оглавяван от премиера Наото Кан, който се опитва да се справи с поредицата от аварии във "Фукушима-1", за да бъде избегната мащабна катастрофа.

По-рано губернаторът на префектура Токио Шинтаро Ишихара протестира пред премиера, тъй като столичните пожарникари били принуждавани да участват в операцията в пострадалата АЕЦ, продължила около 13 часа без прекъсване.

Наото Кан се извини пред Ишихара. За да се преборят с най-тежкия ядрен инцидент в японската история, през нощта срещу събота пожарникарите от Токио задействаха водни оръдия, разположени на камиони на метри от повредените реактори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар