неделя, 13 март 2011 г.

Трусът в Япония бил с магнитуд 9,0 по Рихтер, жертвите са над 10 000

dariknews.bg
Японската метеорологична агенция обяви, че катастрофалното земетресение от 11 март е било с магнитуд 9,0, а не 8,8, както бе съобщила първоначално, предаде ДПА. Според измерванията на Геологическия институт на САЩ трусът, който предизвика и цунами, е бил със сила 8,9. Геофизик от агенцията каза пред Си Ен Ен, че земетресението е изместило Япония с най-малко 2,4 метра и е отклонил земната ос с около 8 сантиметра.

Освен разрушенията най-силното в историята на страната земетресение предизвика цунами, които навлязоха на стотици километри във вътрешността. Оттогава в Япония бяха регистрирани над 150 вторични труса, голяма част от които със сила над 6,0 по Рихтер, припомня агенцията.

По актуални данни 1167 души са безследно изчезнали в японската префактура Фукушима, предаде агенция Киодо, цитирана от АФП. Тази префектура е на тихоокеанското крайбрежие на остров Хоншу, на юг от префектура Мияги, където материалните щети са най-големи. Като се изключат безследно изчезналите, загиналите при кастастрофалното бедствие в Япония са над 1800, сочат обобщени данни на японската полиция и изчисления на агенцията. Над 10 000 са може би жертвите само в японската префектура Мияги, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей, като цитира началника на местната полиция.

100 000 войници от японските сили за самоотбрана са изпратени в североизточните райони на Япония, съобщи правителството.

Земетресението в североизточна Япония ще окаже силно влияние върху икономиката, предупреди правителственият говорител Юкио Едано, цитиран от Франс прес.

Трусът и последвалото цунами опустошиха тихоокеанския бряг на североизточния район Тохоку, където се произвеждат 8 процента от брутния вътрешен продукт на третата икономика в света, посочва АФП.

В редица сектори по крайбрежието икономическата дейност е спряла, а инфраструктурата е унищожена от десетметровите вълни.

На юг е засегнат районът Канто, където е Токио и се произвеждат 40 на сто от БВП. В Канто обаче по-голямата част от инфраструктурата устоя на бедствията, отбелязва АФП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар