събота, 26 март 2011 г.

Часовниците в събота срещу неделя - един час напред

vesti.bg
Лятното часово време в България тази година ще бъде въведено в нощта срещу неделя - в 03 ч. на 27 март, съобщи Националният център по метрология.

Тогава ще се извърши промяна на Националната скала за време и часовниците трябва да бъдат преместени с един час напред.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04 ч. на 30 октомври 2011 г., когато Националната скала за време ще се измести с един час назад.

Както е добре известно, преминаването към лятното часово време е необходимо, тъй като остава дума за система, изработена да "спестява" от дневната светлина.

Тя се използва най-често в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Първи лятното часово време е предложил американският учен, политик, журналист и дипломат Бенджамин Франклин (1706-1790) в писмо до вестник "Парижки журнал" през 1784 г.

Идеята му била изказана по-скоро с чувство за хумор и предлагала парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път сериозно го предложил британският архитект Уилям Уилет в монографията "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той обаче не успял да убеди британския парламент да приеме идеята му въпреки наличието на сериозно лоби.

Лятното часово време за пръв път се приема от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.

Скоро след това Великобритания последвала примера на своя смъртен враг и въвела лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

На 10 март 1918 г. американският Конгрес установил няколко часови зони и официално въвел лятно часово време, но законът не намерил отзвук и бил отменен.

В България за първи път лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. От 1999 г. у нас то започва в 03 ч. в последната неделя на март.

Връщането към астрономическото часово време се извършва в 04 ч. в последната неделя на октомври, когато пък връщаме часовниците си с час назад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар