събота, 12 март 2011 г.

Еднометрови вълни достигнаха Хавайските острови

ekipnews.com
Масови евакуации бяха предприети в близо 57 държави по света заради мощното земетресение, което разтърси Япония.

Вълните цунами, предизвикани от мощното земетресение в Япония, достигнаха Хавайските острови. Засега няма данни за значителни щети. Вълните, достигнали островите Оаху и Кауай, са били високи около метър. Властите предупредиха, че нови и по-високи вълни може да залеят бреговете.

Поради отдалечеността си от епицентъра на земетресението островите успяха да се подготвят за вълните цунами. При пристигането им пътищата и плажовете бяха празни. Плажовете на главния град Хонолулу и курорта Уайкики на остров Оаху бяха залети от придошлата вода, а вълните прехвърлиха вълнолома в Уайкики, но не достигнаха до хотелите.

Хората в крайбрежните части на островите бяха евакуирани в специално организирани центрове и училища, а туристите в Уайкики бяха преместени на горните етажи на високите хотели. Обявена е тревога от очаквани високи приливни вълни и по крайбрежието на американските щати Калифорния и Орегон до границата с Вашингтон.

Властите вече уведомиха населението и на места са извършени евакуации. Предупреждение за цунами е издадено и за региона на щата Аляска до бреговете на Британска Колумбия в Канада. Общо 57 държави по цялата планета се подготвят за вторичните приливни вълни в следствие от петото по сила в Япония за последните 140 години и седмо по сила в света земетресение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар