неделя, 6 март 2011 г.

Замърсяване с мазут в района на пречиствателната станция в Балчик

DarikNews.bg
Голямо количество нефтопродукти са достигнали вчера сутринта до пречиствателната станция за отпадни води в Балчик, съобщават от общината. Веднага на сигнала на дежурния в станцията са реагирали „Гражданска защита” и местната администрация, след което всички оторизирани институции са били информирани.

Кметът на общината Николай Ангелов е алармирал Щаба на ВМС, откъдето е осигурена специализирана техника за събиране на нефтопродуктите, определени първоначално като мазут. Вероятен източник на замърсяването е фирмата „Папас олио”, сподели кметът, но предстои институциите да изготвят официален доклад за инцидента.

До вечерта са събрани 20 тона от нефтения продукт, който е локализиран в района на пречиствателната станция. Специалистите са категорични, че замърсяването не е напуснало басейна на съоръжението и няма опасност за акваторията на морския залив.

Локализиран е нефтеният разлив в Балчик
06 март 2011 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Нефтеният разлив в Балчик е локализиран в района на пречиствателната станция за отпадни води. Това съобщи за радио „Фокус” Варна кметът на община Балчик Николай Ангелов. За локализирането на нефтения продукт е използвана специализирана техника, предоставена от Военноморските сили във Варна. Няма опасност замърсяването да се разлее. Кметът обясни, че в канализационната система на града е било изпуснато голямо количество мазут. Има предположения за източника на замърсяването, но предстои институциите да изготвят официален доклад по воденото следствие. Почистването на нефтения продукт ще продължи и днес, допълни кметът. Операцията се ръководи от началника на „Гражданска защита” – Балчик. Сигналът за голямо количество нефтопродукти, достигнали до пречиствателната станция за отпадни води в Балчик, е подаден сутринта на 5 март от дежурния в станцията. До момента са събрани 20 тона от нефтения продукт. Специалистите са категорични, че замърсяването не е напуснало басейна на съоръжението и няма опасност за акваторията на морския залив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар