вторник, 22 март 2011 г.

Около 2 млрд. земеподобни планети преброиха в Млечния път

dnes.bg
В Млечния път може да има около 2 млрд. земеподобни планети. Такава оценка направиха астрономи след анализ на данни, събрани от телескопа "Кеплер". Работата на изследователите ще бъде публикувана в Astrophysical Journal.

Учените анализирали информация на екипа, който работи с "Кеплер". Телескопът търси извънслънчеви планети, като следи яркостта на звездите – когато планетата преминава пред диска на звездата, за кратко време тя блокира част от нейното излъчване.

Като анализирали подобни "примигвания", астрономите определяли не само факта за съществуване на планетата, но също и нейния размер и период на въртене. Едновременно с новите данни, събрани от "Кеплер", общият брой на известните екзопланети (планети извън пределите на Слънчевата система) вече е 1235.

Според учените планетите, подобни на Земята в обитаемите зони около подобни на Слънцето звезди, са между 1,4 и 2,7 процента (тоест такива планети има около една от 37-70 звезди). За подобни на Земята специалистите смятат планетите, чийто диаметър е в пределите от 0,8 до 3 диаметъра на Земята, а зона на обитание се нарича зоната около звездата, в която на планетата може да има вода в течно състояние.

Учените предполагат, че за три години работа "Кеплер" ще може да открие със сигурност около 12 земеподобни свята. А общо около звезди в Млечния път се въртят около 50 млрд. планети.

1 коментар:

  1. Във Вселената е пълно със живот. Убеден съм. За 2 земни години Кеплер намери 1235 планети в малък радиус (ъгълче) от 3000 св. години. Какво да говорим за другата част на галактика? Ами другите галактики и звездни купове? Чисто статистически, и най-големия скептик губи по точки. В зародиша сме на грандиозно проумяване на човечеството къде се намираме, част от какво сме всъщност и какво се е случило...

    ОтговорИзтриване