събота, 12 март 2011 г.

Земетресението в Япония измести земната ос с 10 см

dnes.bg

Оста на въртене на Земята се е изместила с около 10 см вследствие на земетресението в Япония с магнитуд 8,9 по Рихтер, съобщи Националният институт по геофизика и вулканология на Италия.

По данни на експертите, "въздействието на явлението върху оста на въртене се е оказало много по-голямо, отколкото през 2004 година по време на земетресението в Суматра". Навремето то доведе до изместване на земната ос с 6 см.

Италианските сеизмолози са на мнение, че в това отношение последиците от сегашното стихийно бедствие отстъпват по въздействие само на най-силното, на голямото чилийско земетресение от 1960 година, чийто магнитуд по различни оценки бе от 9,3 до 9,5.

В същото време специалистите на Центъра по геодезия на Италианската космическа агенция (ИКА) са на мнение, че за по-точното определяне на въздействието на земетресението в Япония върху земната ос се изискват по-точни измервания.
"Днешното земетресение е по-слабо от това в Суматра. Но то стана на такава ширина, че бе постигнат най-голям ефект" - заяви директорът на Центъра по геодезия на Италианската космическа агенция Джузепе Бианко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар