събота, 12 март 2011 г.

Изследователи фотографираха поредно неизвестно племе в бразилските джунгли

ekipnews.com
Снимка: FUNAI/National Geographic

Преди 2 години бяха направено уникални снимки на непознато племе в Бразилския щат Акре, на които индианците се прицелваха със стрели към прелитащия самолет. Сега тези хора, живеещи в амазонските джунгли, бяха видени отново. Те са живи и здрави и им бяха направени детайлни въздушни фотографии, съобщи "Нешънъл джиографик".

Официално се смята, че с тези индианци няма котакт, но всъщност те имат много ограничени взаимоотношения с околните местни жители, и умишлено избягват разширяването на общуването. Те предпочитат да живеят изолирани, смята Хосе Карлош Мейрелеш, специалист по индианските въпроси, ръководил научния екип, който успя да направи новите снимки през април 2010 година.

Публикувани наскоро, от организация за защита на правата на местните хора, снимките са направени от височина около 1,2 километра по време на годишен наблюдателен полет, нареден от бразилското правителство. В съгласие с официалната правителствена политика екипът не е установил контакт с племето, за да не им принесе заболявания или да навреди на околната среда и културата им.

"По принцип се страхуват от самолетите, на това племе е свикнало да вижда "Боинг"-и и други реактивни самолети да прелитат над региона им - разказа Мейрелеш, който се пенсионира наскоро след 40-годишна работа за FUNAI (бразилска агенция за защита на правата на коренното население) - но бих предпочел да ги изплаша веднъж годишно и да се уверя, че броят им расте, че са добре и не са станали жертва на дървосекачи или миньори, отколкото да бъдат оставени беззащитни".

Земята на изолираното племе, особено тази част, която се намира от другата страна на близката граница с Перу, е силно желана заради своите природни богатства: дървен материал, петрол, земен газ, минерали и големи възможности за фермерство и електропроизводство. Пред лицето на опасността от обезлесяване снимки като тези са от голяма полза за опазването на добруването на местните жители, особено при условие, че доста политици в Бразилия и Перу настояват, че тези племена не съществуват, подчерта Мейрелеш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар