вторник, 22 март 2011 г.

Световен ден на водата

news.bg
Съгласно резолюция A/RES/47/193 от 22 декември 1992 г., приета от Общото събрание на ООН, 22 март е обявен за Световен ден на водата. Той се отбелязва всяка година, от 1993 г. насам, в съответствие с препоръките на Конференцията за околната среда и развитие на ООН (UNCED), съдържащи се в глава 18 на Програма 21.

Темата тази година е „Вода за градовете: отговор на предизвикателствата в градовете". Целта е да се фокусира вниманието на международната общественост върху въздействието, което нарастването на населението в градовете, индустриализацията и несигурността, причинена от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия, оказват върху градските водни системи и да се насърчат правителства, организации, общини и частни лица да се включат активно в посрещането на предизвикателствата в областта на управлението на водите в градовете.

Конкретен повод е необходимостта да се алармира за наличието на проблем, корените на който откриваме най-неочаквано в най-прогресиращите сфери от развитието на човечеството: именно урбанизацията и индустриализацията, които с бързи темпове се прехвърлят от Европа и Северна Америка върху по-слабо развитите континети. Резултатите не закъсняват - климатични промени, природни бедствия с все по-широк обхват на действие.

Бързото разрастване на градовете не е адекватно компенсирано с изграждането на градски канализации, оформят се бедняшки квартали без питейна вода и самостоятелни санитарни възли. Прогнозите са, че близо половин милиард души в близките 25 години ще мигрират в градовете в райна на Сахара в Африка. Представете си темповете, с които ще нараства необходимостта от питейна вода в тези региони. А липсата на такава ще представлява основна пречка при изграждането на градски водоснабдителни системи и тяхното управление.

Днес 900 милиона души нямат достъп до питейна вода, а през 2025 г. 1,8 милиарда души ще живеят в региони, засегнати от недостиг на вода.

Липсата на чиста питейна вода всяка година причинява смъртта на 2 млн. души по света, а едва 0.5% от водата е годна за пиене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар