петък, 18 март 2011 г.

Явление "Супер Луна" ще се наблюдава утре вечер

focus-news.net
Явление "Супер Луна" ще се наблюдава утре вечер. Луната ще се вижда 14% по-голяма и 30% по-ярка от нормалното. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на Студентското астрономическо общество (САО) на Шуменския университет Сунай Ибрямов. Явлението "Супер Луна" се наблюдава, когато Луната се намира в най-близката си точка до Земята, тоест в точка перигей от орбитата си и е във фаза пълнолуние. Луната ще бъде на разстояние 356 577 км. от Земята, а в точка апогей, когато Луната е най-отдалечена от Земята, това разстояние достига до 406 000 км.

На 19 март пълната Луна ще може да се наблюдава от цялото тъмно полушарие на Земята. Най-добре е явлението „Супер Луна” да се наблюдава с невъоръжено око. Луната ще се вижда 14% по-голяма и 30% по-ярка от нормалното.

„Луната се върти около оста си за 27,5 денонощия и прави една пълна обиколка около Земята спрямо Слънцето за 29,5 денонощия. Следователно всеки месец когато Луната се намира в точка перигей от орбитата си е с две денонощия в по-напреднала фаза в сравнение с фазата й в предходния месец в точка перигей. След като се изчисли се получава, че съвпадението на перигея на Луната с фазата на пълнолунието се случва на периоди през около 14 месеца. Следващото такова явление ще се наблюдава през май 2012 г.”, каза Ибрямов.

Студентското астрономическо общество на Шуменския университет от 18.30 до 22.00 часа в събота вечер ще осигури свободен достъп до Астрономическия център, който се намира на покрива на Корпус 3 за наблюдение с телескоп на явлението „Супер Луна”.
Весела БАРЪМОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар