петък, 18 март 2011 г.

Големият адронен колайдер може да се превърне в машина на времето

actualno.com
Експерименти на най-големия ускорител на елементарни частици в света - на Големия адронен колайдер, могат да доведат до появата на елементарни частици, способни да пътуват назад във времето, съобщи "Сайънс дейли". До този извод са стигнали в теоретичната си разработка Чиу Ман Хо и Томас и Вайлер от университета "Вандербилт".

Макар пътешествието във времето да се окаже възможно само за специфични частици, е трудно да се оцени значението на подобно откритие за физиката.

Една от главните задачи на Големия адронен колайдер е да открие частицата Хигс бозон - хипотетична частица, отговаряща за наличието на маса у материята. Някои теоретици предполагат, че ако колайдерът успее да произведе Хигс бозон, едновременно с него ще се появи още една частица, наречена Хигс синглет. Според Томас Вайлер и колегата му Чиу Ман Хо тези синглети биха могли да прескачат в пето измерение, където да се движат напред или назад във времето, и така да се появяват в бъдещето или в миналото.

Теорията на Вайлер и Хо се основава на М-теорията, или "теорията на всичко", която обединява свойствата на известните субатомни частици и сили, но изисква 10 или 11 измерения вместо познатите ни четири. Според Вайлер новата теория изключва парадокса, свързан с пътуването във времето, тъй като по този начин няма да може да бъде върнат човек назад във времето. Ако обаче учените успеят да създадат Хигс синглети, те ще могат да изпращат послания през времето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар