неделя, 27 март 2011 г.

Расте радиацията в морето край Фукушима

dnes.bg
Снимка: Reuters

Концентрацията на радиоактивен йод в морето край японската АЕЦ „Фукушима-1” е нараснала в последните часове, съобщава Ройтерс, като се позовава на националната Агенция по атомна и промишлена безопасност.

Измерванията сутринта на 27 март показват, че съдържанието на радиоактивни вещества във водата надвишават нормата 1850 пъти. В събота беше съобщено, че радиацията надвишава допустимите норми1250 пъти.

Агенция Киодо уточнява, че водата, използвана за охлаждане на четвърти реактора на „Фукушима-1” е по-малко радиоактивна, отколкото на другите реактори. По данни на Агенцията по атомна безопасност съдържанието на йод-134 във водата на втори реактор е „изключително високо”.

Причините за повишаване на концентрацията на радиоактивни вещества още не са изяснени. Високата радиоактивност на АЕЦ затруднява работата по възстановяването на системите за охлаждане на реакторите, които излязоха от строя след мощното цунами на 11 март.

По-рано беше съобщено, че повишаването на нивото на радиация на „Фукушима-1” може да свидетелства за повреждане на обвивката на един от реакторите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар