вторник, 22 март 2011 г.

Леден дъжд, недостиг на гориво, без ток – в Япония

dnes.bg

Снимка: Reuters

Недостигът на гориво, леденият дъжд и прекъсванията на тока засилват най-тежката хуманитарна криза в Япония от Втората световна война насам, но има напредък с възстановяването на пътища и строежа на жилища, предаде Ройтерс.

Последваното от цунами земетресение в Япония е най-скъпоструващото природно бедствие в света – материалните щети от него се оценяват на 250 милиарда долара. Има около 21 000 загинали и изчезнали хора, 319 000 са евакуирани, построени са 2131 временни подслони, 2,4 милиона души са без достъп до вода, а в 221 000 домакинства няма ток.

Дъждът е задържал хеликоптерите на земята, което принуждава властите да разчитат на пътищата и това бави доставянето на помощта. Достъпът до питейна вода остава проблем в 11 префектури.

Напредък обаче има. Автомагистрала Тохоку, която свързва Токио с пострадалите от земетресението райони, отново е отворена за камиони. В Рикудзентаката, където са разрушени 80 процента от 8-те хиляди къщи, се строят временни жилища.

По данни на Бюрото на ООН за координация на хуманитарните помощи към вчерашна дата са раздадени 5,5 милиона хранителни дажби, 380 000 одеяла и 90 000 бебешки пелени. Не е ясно обаче до колко души е стигнала тази помощ, пише БТА. Представител на спасителния щаб в северната префектура Ивате заяви, че към вчерашна дата в евакуационни центрове там живеят 45 687 души, а недостигът на гориво забавя доставянето на помощта до пострадалите отдалечени райони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар