неделя, 20 март 2011 г.

Настъпва астрономическата пролет

news.bg
Астрономическата пролет у нас ще настъпи тази нощ, на 20-ти срещу 21-ви март, в 1 часа и 21 минути през нощта, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

В 01.21 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март, на 26-ти срещу 27-ти, в 3 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар