събота, 12 март 2011 г.

„Файненшъл таймс”: Япония пое разрушителен удар

focus-news.net
Земетресенията не могат да бъдат нито спрени, нито контролирани. Земетресението, което разтърси североизточните брегове на Япония в петък, беше най-мощното в историята на страната, по-силно от труса, който разруши по-голямата част от Токио през 1923 година или от земетресението в Кобе през 1995 година.

Именно реакцията след катастрофа разкрива каква е нацията. До момента Япония се справя с това предизвикателство със забележително спокойствие и сила на духа.
Преди заемния трус в петък най-големите заплахи за възстановяването на Япония бяха покачващите се цени на петрола, несигурното външно търсене на стоки и споровете заради бюджета. Сега към списъка се добави по-стихийна заплаха. Удар, който заля цели квартали, отнесе домове и магазини и нанесе щети на инфраструктурата. Япония е изправена пред предизвикателството да възстанови огромните разрушения.

Човешката цена на катастрофата все още не е напълно изчислена. Но в сравнение с броя на загиналите при миналогодишните земетресения в Хаити и Пакистан, жертвите в Япония засега не са толкова много. Това се дължи на предварителната подготовка на нацията. Още от училищна възраст децата са подготвени как да действат в случай на земни трусове, сградите също са готови за земетресения, макар и да не могат да бъдат напълно защитени.

До момента реакцията на Токио сочи, че са се поучили от грешките от миналото. Чиновничеството се отказа от самодоволството, с което посрещна земетресението в Кобе през 1995 година, когато загинаха над 6000 души. Действията на властите тогава бяха хаотични.

Този път никаква пацифистка придирчивост или колебания не забавиха изпращането на военнослужещи, които да се включат веднага в спасителните действия. Технологията помогна като предупреди за идващата водна стихия, благодарение на модерната система за ранно предупреждение в Тихоокеанския регион след разрушителното цунами през 2004 година.
Само подобна подготовка е нужна в случаи с подобно земетресения. Атомните електростанции в подобен земетръсен район винаги ще бъдат опасност, но това е риск, породен от нуждата на нация, която е толкова много зависима от енергийния внос. В сегашния случай властите бързо затвориха централите в засегнатите райони и дори евакуираха живеещите близо до една от тях.

След земетресението редица страни предложиха помощ и изразиха съболезнованията си за жертвите. Това е подобаващо, имайки предвид японската щедрост в споделянето на своя опит и умения, когато други държави са засегнати от земетресения. Япония дълго време се е справяла с природни бедствия. Но това земетресение е с различни размери в сравнение с другите в миналото и страната, която се гордее с технологичните си умения, може да се утеши със своята относителна издръжливост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар