петък, 18 март 2011 г.

Луната ще премине максимално близо до Земята

dnevnik.bg
Луната в събота ще бъде на максимално близко разстояние до Земята, като ще премине на 356 577 км. от нея. Явлението е познато като "Супер Луна" или "лунен перигей", обясни пред БТА д-р Таню Бонев - директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен" към БАН.

На 12 декември 2008 г. перигеят е бил дори още по-близо - на 356 567 километра разстояние между Луната и Земята, припомни д-р Бонев. Средното разстояние до Луната е 384 400 километра, а в апогей - най-далечното разстояние от Земята, Луната достига до 405 500 километра, добави астрономът.

По думите му интересен е фактът, че това преминаване през перигея съвпада с пълнолунието, т.е. Слънцето, Земята и Луната ще бъдат подредени почти на една линия. "Почти", защото когато подреждането е точно на една права линия имаме лунно затъмнение, а такива през 2011 г. ще има на 15 и 16 юни, и на 10 декември, но не и на 19 март.

Както знаем Луната причинява приливите и отливите, и е очевидно, че когато тя е по-близо до Земята нейното влияние ще бъде по-голямо. В случай на съществуваща сеизмична активност приливното влияние на Луната би могло да ускори или забави процесите, но то не би могло да бъде причина те да се случат, дори при това голямо сближаване на Луната и Земята, посочи още астрономът.

Съвпадението на перигея на Луната с фазата на пълнолуние се случва на периоди през около 413 дни, но такава цикличност на бедствия като земетресения, вулканични изригвания, цунами и други не се забелязва, коментира ученият. На въпрос дали е имало природни катаклизми при предишни максимални приближавания между Луната и Земята, директорът на Института по астрономия каза, че е имало, но много повече природни катаклизми е имало и при всякакви други положения на Луната по отношение на Земята и Слънцето.

На въпрос дали смята, както някои чужди учени, че близкото разстояние между Луната и Земята е причина за голямото земетресение в Япония и за последвалите го вълни цунами, Таню Бонев заяви, че по време на земетресението на 11 март Луната е била на разстояние почти 400 000 километра от Земята и не може да бъде причинител на тези процеси в Япония.

На 19 март пълната Луна ще може да се наблюдава от всяка точка в нашата страна, през цялата нощ, стига небето да е чисто, без облаци, каза Бонев.

Астрономическата пролет ще настъпи в България на 21 март, в 01 часа и 21 минути през нощта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар