неделя, 27 март 2011 г.

Откриха древен манастир в Созопол

actualno.com
Вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров сложи началото в Созопол на новия археологически сезон. Той каза че това е станало с ново голямо откритие.

"Предишния ден при разчистване на терена, на който трябваше да започнем разкопките - на носа на Созопол, се откриха останките на дълго търсения близо половин век, известен само по документи – древен манастир „Свети Апостоли”. Там е мястото, където за пръв път е стъпил християнският проповедник Св. Андрей, вероятно с още 2-3 апостоли от по-малко известните и затова, когато християнството е станало официална религия, са издигнали голям храм, около който в следващите векове се е завъртял голям аристократичен манастир", информира той, предаде Фокус.

Този манастир, за съжаление, е унищожен от турците, но все пак са оцелели неговите сгради макар и в основи - 50 см, малко над земята.

"Именно тях открихме вчера при разчистване на терена за днешното официално откриване", разказа Димитров. Той уточни също, че вече освен манастирите на островите Св. Иван и Св. Кирик, освен крепостните стени на града, които също усилено се реставрират, а също и мощите на Св. Йоан Предтеча, Созопол има още един голям обект, който през следващите години ще се превърне в обект на международния туризъм.

Новооткритият манастир се намира в близост до крепостта Каструм Домини.

"Каструм Домини стърчи много повече, няколко метра е запазената стена, и него ще превърнем в такъв обект, но аз мисля, че той вече е известен. По принцип разкопките започнаха заради него и се надявахме някъде около него да е манастирът, който щастливо излезе даже един ден преди официалното обявяване началото на разкопките”, каза още историкът. Археолозите ще продължат работа и на остров Св. Иван, а и най-вероятно на о. Св. Кирик.

По думите на Димитров от есента ще започнат и разкопките в двора на църквата „Св. Кирил и Методий”, където също има крепостна стена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар