вторник, 22 март 2011 г.

Най-малко 42 града от България ще участват в "Часът на Земята"

factor-news.net
Досега 42 български града официално се включиха в инициативата „Часът на Земята”, която ще се състои на 26 март (събота), 20,30 ч., съобщиха от организацията WWF. Българските градове, които са се включили досега в инициативата, са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Асеновград, Балчик, Белене, Белоградчик, Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Долна Митрополия, Две могили, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Никопол, Нова Загора, Перник, Плевен, Разград, Разлог, Сандански, Свищов, Своге, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Тутракан, Търговище, Ценово, Шумен. Националното сдружение на общините в Република България официално подкрепя "Часът на Земята" и призова членовете си да се включат.

В София ще притъмнее фасадното осветление на Народно събрание, сградата на администрацията на Президента, Народен театър "Иван Вазов", Българска народна банка, Катедрален храм-паметник "Александър Невски", Катедрален храм "Света Неделя", Храм "Света София", Руска църква "Св. Николай", Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Паметник на Васил Левски, Паметник на Царя-Освободител, Национален Археологически институт, хотел "Шератон", Гранд хотел София, хотел "Хилтън", "БНП Париба", Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на физическото възпитание и спорта, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Институт "Сервантес", НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Няколко едновременни концерта ще отбележат "Часът на Земята" в София и Перник. На 26 март (събота) от 20,30 до 21,30 ч. ще свирят и пеят Калин Вельов в пиано бар „Камино”, София, „D2” в пиано бар Take Your Time, София, джаз формацията на Антони Дончев (диригент на оркестъра на БНТ и БНР, пиано), Марина Господинова (вокал) и Венцислав Благоев (тромпет) със специалното участие на поетесата Мария Дончева в „Чай във фабриката”, София, „Ajabez” в клуб Fans, София, „Дърти пърчис” в клуб Swingin’ Hall, София, „Тролите” в клуб Maze, Перник.

Традиционната ежемесечна сбирка на „Лига на разказвачите” ще бъде на тема „Един час на Земята” и също ще се проведе по време на „Часът на Земята” в клуб „Грамофон”, София, от 20,30 ч.

През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои "Часът на Земята".

По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктика, Таймс Скуеър в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай...

„Часът на Земята” в България пртича под патронажа на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”. Сред посланиците на „Часът на Земята” по света са австралийският топмодел Миранда Кър, певецът Том Джоунс, футболистът Франческо Тоти, актьорът Върн Тройър...

Няма коментари:

Публикуване на коментар