четвъртък, 17 март 2011 г.

Слънчевото изригване не е причина за земетресението

dnes.bg
Снимка: NASA/SDO

Силното изригване на Слънцето на 10 март не е могло да стане пряка причина за земетресението в Япония, смята Юрий Наговицин, завеждащ отдела по физика на Слънцето и лабораторията по проблеми на космическото време към Главната Пулковска астрономическа обсерватория на РАН.

Земетресение с магнитуд 9 по Рихтер разтърси североизточното крайбрежие на Япония на 11 март. Потвърденият от властите брой на загиналите е 4340 души, а общо загиналите и изчезналите безследно надхвърлиха 13 000 души.

"Разбира се, космическото време опосредствено влияе на земните процеси. Но изригването, което се образува на Слънцето на 10 март (в 1,00 ч. българско време) и достигна Земята два дни по-късно, не е нещо извънредно. През последния цикъл на слънчева активност, тоест за около 11 години, са фиксирани около 130 изригвания с такава сила", казва Наговицин пред журналисти, цитиран от РИА Новости.

Ученият добавя, че магнитното поле на Земята реагира на подобни явления доста незабележимо. Така може да възникнат дребни нарушения в радиовръзките, навигационните системи на кораби, самолети и орбитални спътници. За тотален отказ на техника не може да става дума, подчертава астрономът.

Магнитната буря може да се усети от някои хора с хронични и тежки заболявания, тъй като геомагнитните смущения на Земята затрудняват кръвообращението в човешкия организъм, пояснява Наговицин.

На свой ред Александър Соловьов от отдела по физика на Слънцето добавя, че на тема слънчева активност често се създават "абсолютно ужасяващи спекулации" без всякакви научни обоснования.

"Вървят публикации, че Слънцето през 2012 г. ще се взриви, че температурата му расте, че изригвания ще пометат всичко живо от повърхността на Земята. Това са спекулации, тъй като Слънцето е много стабилна звезда. Смущенията на слънчевата повърхност не са могли да "повдигнат" от място земната кора под Япония", убеден е Соловьов.

Според учения веригата явления от космически и земен мащаб е толкова сложна, че учените досега не могат да кажат с точност как са свързани движенията на земната кора с времето на планетата, "времето" в Космоса и десетки други условия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар