вторник, 15 март 2011 г.

Циклоните местят полюсите на Земята повече от земетресенията

actualno.com
Полюсите на Земята се изместват непрекъснато, в различни посоки и с различна дименсия, която може да достигне метри.

Явлението е обичайно. Това обясни пред КРОСС доц. Димитър Димитров от Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН по повод съобщенията, че земетресението в Япония е изместило земната ос.

Движението й се измерва посредством gps-станции, поставени през 2007 г. Дотогава учените са го изчислявали по положението на звездите.

„Доколкото видях след земетресението в Япония, полюсът се е преместил няколко сантиметра, което е абсолютно обичайно и не може да предзвика никакви природни катаклизми или други земетресения, в частност", категоричен е доц. Димитров.

Според него рядко трусовете успяват да повлияят на наклона на земната ос. По-често това се случва при преместването на големи въздушни маси, циклони и антициклони. „Досега не бяха регистрирали съществени изменения в следствие на земетресения и аз се учудих, че в този случай има преместване. Например, миналогодишният трус, от началото на 2010 г. в Чили, който беше с почти същия магнитуд – 8,8, не успя да премести полюсите”, посочи Димитър Димитров.

По думите му обаче в последните години учените регистрират висока скорост на преместване на магнитните полюси, които са различни от географските и се влияят най-вече от повишената активност на Слънцето и въртенето на земното ядро. Някои от тях дори казват, че в един момент двата полюса ще се разменят и този, който привлича магнитната стрелка ще отиде на юг. Това вече се е случвало – преди около 150 000 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар