събота, 12 март 2011 г.

8,9 удари Япония

Снимка: Ройтерс

Мощно земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер разтърси Япония.

Eпицентърът на най-силния трус в страната от 140 години е бил в Тихия океан, на около 130 км от северните брегове на Япония. Преди два дни в същата зона стана земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер.

Най-малко един човек е загинал в град Такахаги, префектура Ибараки. Най-малко 8 души са безследно изчезнали.

Има много ранени, пожари и 4-метрови цунами по част от крайбрежието, предаде Ройтерс.

Всички атомни електроцентрали в страната са се изключили автоматично.
Още по темата

След опустошителния трус са последвали още пет вторични, най-слабият от тях е с магнитуд 6, а най-силният – 7 по скалата на Рихтер.

След като беше обявено предупреждение за 10-метрово цунами, вълнà с такава височина удари пристанището в град Сенгай.

Телевизионни канали показаха плътна водна стена, носеща отломки от сгради през ферми по крайбрежието. Обществената телевизия показа пламъци и черен дим, излизащ от сграда в Одайба – предградие на Токио. Влаковете в северната част от страната спряха.

Черен пушек се издига и от индустриална зона в Йокохама. По телевизията показват лодки, коли и камиони, носени от водата, след като приливна вълнà връхлетя град Камаичи в Северна Япония. Има пожари и в град Сендай.

„Сградата се тресеше доста дълго и много хора в нюзрума се скриха под бюрата си“, разказва кореспондентът на Reuters в Токио.

„Това е най-сериозният трус, който преживявам, откакто съм дошла в Япония преди 20 години“, казва Линда Сийг.

„Пътниците в токийското метро крещяха и се държаха за ръце. Клатенето беше толкова силно, че беше трудно да се задържиш прав“, разказва друг кореспондент на агенцията – Марико Катсумура.

Предупреждение за огромни вълни е обявено и за Русия, Марианските острови, Филипините, Тайван, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея, Науру, Микронезия и Хавай.

Министерството на отбраната е изпратило военни самолети, които трябва да проверят какви са нанесените щети.

Земетресението предизвика спад на фондовата борса в Токио, а Централната банка обяви, че ще направи всичко възможно да осигури финансовата стабилност.

Североизточното крайбрежие на Япония и в миналото е било жертва на силни земетресения и приливни вълни. През 1933 г. трус със сила 8,1 причинява смъртта на над 3000 души.

В Япония е една от най-сеизмичноактивните зони в света. Над 20% от трусовете със сила над 6 в света са в Япония.

Най-силното земетресение в историята досега е регистрирано в Чили на 22 май 1960 г. То е било с интензитет 9,5 по Рихтер.

Малко по-слабо – 9,2 по Рихтер, е земетресението в Аляска на 28 март 1964 г. На трето място се нареждат Алеутските острови, Аляска. На тях трусът е с магнитуд 9,1 по Рихтер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар