понеделник, 14 март 2011 г.

Масовата смърт на животни – предвестник на земетресение

dnes.bg
Десетките китове, излезли на брега, масовата смърт на пчели, милиони мъртви сардини край бреговете на Калифорния – всичко това според учени е свързано с мощните земетресения в Япония и Нова Зеландия.

„Животните предчувстват всичко, те бягат от земетресенията, както могат“, разказа пред Life News Етирмишли Гурбан Джалал от Академията на науките на Азербайджан.

Учените не можаха да разберат какво е накарало милионите риби да се съберат в малкия калифорнийски залив на 8 март тази година.

Според Джалал рибите са предчувствали приближаващото земетресение в Япония и са се опитали да се скрият.

„При първите подземни трусове на 8 март може би са се отделили токсични газове и дори радиация, станали причина за смъртта на рибите“, каза ученият.

Според него и други случаи на тайнствена гибел на морска фауна могат да се обяснят със ставащите на дъното на океана земетресения.

Така няколко дни преди катастрофата в Нова Зеландия на брега излязоха няколкостотин кита.

Етирмишли Гурбан Джалал е убеден, че тази трагедия е била предупреждение за местните жители. Животните са се опитали да се спасят от приближаващата стихия.
По думите му подобни неща са се случвали и досега и ще се случват и занапред.

„Ако в скоро време някъде се случи нещо подобно, то ще е сигурен признак за предстоящо земетресение“, е убеден професор Джалал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар