четвъртък, 31 март 2011 г.

Доброволец от „Фукушима-1”: Оттук има само един път-към небето

cross-bg.net
Един от ликвидаторите на аварията в японската атомна централа - Казума Яакота, който е доброволец е дал интервю пред италианският вестник „Република". Той е разказал, че в АЕЦ-а работят хора, загубили всичко- семейството си, близките си, работата си, приятелите и сега борбата с радиацията придава нов смисъл на живота.

"Оттук има само един път - към небето".

Специалистите трябва да прокарват нови кабели, за да се възобнови подаването на електроенергията в системите за охлаждане, като едновременно с това заливат с вода реакторите. Яакота е казал, че се води борба с времето.

"Условията за работа стават все по-трудни и опасни, тъй като става трудно да се намерят нови техници, които биха искали да си рискуват живота".

Хората изкарват в станцията по 48 часа, след което имат право да излязат извън пределите на станцията, за да си починат, спят на оловни дюшеци, хранят се с витамини и консерви, има места в които не се свалят маските, заради високата радиация, нямат ток и вода. Преди няколко дни двама от работниците са били откарани в болницата, заради получената висока доза облъчване.

А немското издания „Зюддойче цайтунг" цитира думите на ръководителя на екипа доброволци Юкио Такаяма: „Не трябва да ни правят герои. Преди дни имахме среща с кмета на Токио и този строг и суров човек ни благодари със сълзи на очи". Според него, много от спасителите в префектурите Ивате и Миаги са загубили семействата си и работят денонощно, а в малкото минути на отдих търсят близките си. "Ето това са герои", е заявил Такаяма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар