понеделник, 14 март 2011 г.

НАСА опровергава твърдения за извънземни микроби

dariknews.bg
Учени от НАСА считат, че няма никакво научно доказателство в подкрепа на твърдения на техни колеги за следи от извънземен живот, открити върху части от метеорит.

Американската космическа агенция официално се дистанцира от изследване на астробиолога Ричард Хувър е, че има доказателства за микровкаменелости, подобни на cyanobacteria - синьо-зелени водорасли, върху прясно отделени вътрешни повърхности на три метеорита. То бе публикувано в „The Journal of Cosmology” и предизвика ентусиазъм, но повече скептичност в научните среди. Микроскопичните структури съдържат много въглерод, маркер за подобен на земния живот и почти никакъв азот, съобщава Хувър в телефонно интервю, посочва БГНЕС.

Азотът също може да е признак за подобен на земния живот, но липсата му означава, че какъвто и азот да е имало в тези структури, той се е разложил в газообразна форма преди много време, смята ученият. „Това е твърдение на Хувър отпреди няколко години”, заяви директорът на института по астробиология към НАСА Карл Пилчър.

„Не познавам друг учен, специалист по метеорити, който да подкрепи тези по-скоро необичайни твърдения за доказателства за наличието на микроби в метеоритите преди те стигнат до Земята, а не те да са ги заразили след падането им на земната повърхност”, подчерта Пилчър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар