сряда, 23 март 2011 г.

Златото с нов рекорд, среброто с 31-годишен връх

dnes.bg
Благородните метали продължават да привличат вниманието на инвеститорите

Цената на златото постави нов рекорд днес, като за пореден път основен двигател на търговията бяха страховете за геополитическата стабилност в региона на Северна Африка и Близкия Изток. Новините от Япония също дадоха своето отражение за интереса към благородните, а и към индустриалните метали.


Златото с доставка през април достигна исторически връх от 1 439,50 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. В последствие котировките се върнаха до 1 438 долара, приключвайки сесията с повишение от около 0,7 на сто спрямо вчера, съобщава MarketWatch.

Предходният рекорд бе поставен на 2 март, когато търговията приключи при 1 437,70 долара за тройунция.

„Златото набира инерция, същото прави и петрола”, коментира Чарлс Недос, главен пазарен анализатор в Olympus Futures. На фона на поскъпването на храните и енергийните ресурси инвеститорите се насочват към златото, за да не пропуснат следващото възходящо движение, смята той.

Силен ръст днес регистрира цената на медта, която поскъпна с 2,7 на сто до 4,43 долара за паунд. Повод за това даде информацията, че възстановяването на Япония от опустошителните бедствия ще струва над 309 млрд. долара.

Среброто пък постави нов 31-годишен връх, поскъпвайки с 2,7 на сто до 37,24 долара за тройунция.

Днес геополитическото напрежение се измести към Сирия, където поне шест души са загинали в антиправителствени протести. В Йемен пък бе обявено извънредно положение заради нестихващото социално недоволство в страната.

Цената на петрола пък се колебае около 106 долара за барел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар