вторник, 15 март 2011 г.

Учени видяха връзка между труса и слънчево изригване

dnes.bg
Връзката между земетресението в Япония и активността на Слънцето не е доказана, но е възможна. Така смята Александър Жигалин, завеждащ лабораторията за сеизмичен мониторинг на Института по геоекология към Руската академия на науките (РАН).

Земетресението с магнитуд 8,9 по Рихтер в Япония на 11 март предизвика цунами с височина 10 м. Епицентърът му е на 373 км североизточно от Токио на дълбочина 24 км. Последваха още няколко труса с магнитуд над 6 по Рихтер. Броят на загиналите и безследно изчезналите досега е над 5000 души.

"В навечерието, в нощта на 10 март, имаше силно изригване на Слънцето, а на 11 март стана земетресението. Може да е съвпадение", казва Жагалин на пресконференция в РИА Новости. Според учения едно от чилийските земетресения през 2010 също е било съпровождано от магнитна буря.

Магнитната буря сама по себе си не предизвиква земетресения, но може да стане пусков механизъм на процесите, протичащи в земната кора.

"Говорейки за сеизмичен мониторинг, ние специално разширихме разбирането на този въпрос дотам, че започнахме да анализираме всичко, започвайки от Слънцето, неутронните потоци, слънчевия вятър до литосферата", казва ученият. Според изследванията на руските специалисти корелационната зависимост между магнитните бури и земетресенията е 50%.

"В 50% от случаите магнитните бури така или иначе са свързани със земетресенията. Тоест първо идва магнитната буря, а след известно време възниква земетресение. Тази последователност (изригване на Слънцето, силна магнитна буря и земетресение) не бива да се подценява", отбелязва Жигалин.

Впрочем според Алексей Завялов, завеждащ лабораторията по континентална сеизмичност и прогноза на сеизмичната опасност на Института по физика към РАН, връзката между магнитните бури и земетресенията е сложна и нееднозначна.

"Магнитните бури са свързани не с възникването на отделни силни земетресения, а увеличават броя на сеизмичните събития в един или друг регион. Броят е просто количество, без да споменаваме за тяхната енергия", казва ученият. Второ, въздействието на Слънцето е "петнисто".

"В един район въздействието е положително, когато броят на сеизмичните събития се увеличава, а в други райони, близко един до друг, то намалява сеизмичността. Така сложно е устроена нашата планета", казва в заключение докторът на физико-математическите науки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар