вторник, 1 март 2011 г.

Метеоритен амоняк вероятно е способствал за появата на живот на земята, смятат учени

28 февруари 2011 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Изучаването на откритите в Антарктида метеорити показа, че те съдържат азотни съединения, които са градивните елементи в строежа на сложните биологични молекули и в частност на ДНК. Това дава нови аргументи в полза на хипотезата за космическия произход на химическата основа на живота, предаде РИА Новости.

Един от типовете открити метеорити съдържа голям брой разнообразни органични вещества, от молекули, наподобяващи въглеводороди, до сложни аминокиселини. Тъй като в момента не е установено със сигурност в какви точно условия е възникнал животът на Земята, учените не изключват, че за появата му своята роля са изиграли органични вещества, „внесени” от космоса.

Авторите на изследването – Сандра Пицарело от университета в Аризона и нейните колеги – са изучили по-рано неизследван подтип метеорити. В експеримента те са възпроизвели вероятните условия, съществували някога на Земята, и падането на метеорит, при което се създава висока температура и налягане.

„Анализът показа, че в такъв случай се освобождава голямо количество свободен амоняк”, посочват учените.

Те напомнят, че амонякът е едно от най-важните вещества, предшестващи сложните биологични молекули като аминокиселините и ДНК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар