неделя, 7 ноември 2010 г.

Пирокластичният поток на вулкана Мерапи

Острият конусообразен връх на вулкана Мерапи е добре дошъл, също както е и проклятие за народа на Индонезия. Вулканската пепел от честите му изригвания правяи почвата достатъчно плодородна, за да поддържа голяма част от населението. Той е и един от най-активните вулкани в Индонезия, който представлява постоянна заплаха за десетки хиляди хора, живеещи в сянката му. На 26 октомври 2010 г. вулканът отново се превърна в разрушител, отприщвайки поредица от изригвания, от които са загинали най-малко 44 души и 75 000 души са принудени да напуснат домовете си, съобщи Си Ен Ен на 4 ноември.

Планината е обвит в облаци през цялото изригване, но на 30 октомври сателитят Тера на НАСА чрез радиометъра ASTER улови топлинната следа от горещата пепел и скалните късове, и нажежения купол лава. Топлинните данни са наложени върху триизмерна карта на вулкана, за да се покаже приблизителното местоположение на потока. Триизмерните данни от глобалния топографски модел са създаден с помощта на стерео наблюдения с ASTER.

Центърът за намаляване на вулканската и геоложка опасност съобщава, че два пирокластични потока са се привижили от вулкан на 30 октомври. Пирокластичният поток е лавина от изключително горещ газ, пепел и скални късове, падаща в долната част на вулкана с висока скорост. ASTER заснета един от тези потоци.

Мерапи не показва никакви признаци на затихване. След няколко дни на еруптивни епизоди вулканът изригна на 3 ноември пет пъти по-силно отколкото на 26 октомври с продължителност повече от 24 часа. Това е най-силното изригване на вулкана от 1870 г., заявяват местните геолози.

Няма коментари:

Публикуване на коментар