петък, 5 ноември 2010 г.

Готвят Големия колайдер за "мини Голям взрив"

Изследователите, работещи с Големия колайдър, се подготвят за пресъздаване в миниатюрен мащаб на Големия взрив, дал началото на Вселената, съобщи Би Би Си. От 2009 година акселераторът на елементарни частици с най-голяма енергия в света сблъсква частици, за да хвърлят светлина върху основните положения в природата.

Сега учените планират да сблъскат оловни йони. Експериментът е планиран за началото на ноември и ще продължи 4 седмици. Целта е да се изследва как е изглеждала новородената Вселена. Сблъскването на протони при висока енергия е правено и с други научни цели, като търсенето на мистериозния "Хигс - бозон" и откриване на индикации за нови физични закони като предполагаемата "суперсиметрия".

Според говорителя на ЦЕРН Джеймс Джилиъс, експериментът е предвиден да "погледне отвътре" състоянието на Вселената преди 13,7 милиарда години, точно след Големия взрив. Учените ще наблюдават частите на Вселената, както се смята, че са били секунди след като малката, но свръхплътна топка енергия е избухнала, създавайки космоса такъв, какъвто го познаваме.

"Материята съществува в различни състояния, например водата маже да бъде в твърдо, течно и газообразно, тук става въпрос за нещо подобно - разясни Джилиъс - това са различни състояния на материята. Ако вземете материали в лаборатория и отделите електроните от атомите им, се получава ново състояние на материята, наречено плазма".

В самото начало на съществуването на Вселената, обаче, може и да е имало още едно състояние на материята, което учените наричат "кварк-глуонова плазма". "Това е състоянието на материята, което се получава, ако можем ефективно да слеем ядрената материя, която изгражда атомите днес" - разясни Джилиъс. Ако изследователите, обслужващи Големия колайдър могат да пресъздадат това състояние на материята и да го изучат, те вероятно ще могат да разкрият как тя е еволюирала в своето съвременно състояние.

"Въпреки че микроскопичните огнени топчици ще просъществуват невъобразимо кратко (една трилионна от трилионната част от секундата), температурите ще се покачат до 10 трилиона градуса, милион пъти по-високи от тези в центъра на Слънцето - поясни друг специалист, д-р Евънс - а при тези температури дори протоните и неутроните, които съставляват ядрата на атомите, се разпадат, създавайки "супа" от кварки и глуони". Ученият подчерта, че температурите и плътността, които трябва да се постигнат при предстоящия експеримент, са най-високите, постигани досега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар