вторник, 22 март 2011 г.

Руски учени ще изследват структурата на Черно море край Варна

dnevnik.bg
Руският научно-изследователски кораб "Мезен" ще изследва дълбоката структура и геодинамиката на Черно море. За целта на утрешното си заседание правителството ще разреши на плавателния съд да пребивава в "изключителната икономическа зона" на България от 1 април до 10 август.

Според българското законодателство това е морското пространството на 212 мили от брега. В тази зона България има суверенни права за проучване, използване, опазване и стопанисване на природните ресурси.

Руският геофизичен кораб ще посети пристанище Варна в периода 28-29 май и 15-16 юни. Целта на проекта е да се изследва границата на земната кора и да се събере информация за геодинамиката и историята на образуване на Черноморския басейн, обясниха от правителствената информационна служба.

Досега подобни проучвания не са правени в акваторията на Черно море. Изследването ще продължи три години, като през 2011 г. се очаква да завърши набирането на данни, а през следващите две те да се обработват и анализират.

В българския сектор на Черно море ще участва и корабът "Академик", собственост на Института по океанология към БАН. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция, се казва в съобщението на правителствения пресцентър.

1 коментар:

  1. Luckily, unlike our experience with it, it's called caterpillar fungus. Deepa Dhanraj, a Bangalore-based activist and documentary filmmaker, wrote in a note to this rapidly expanding note, the Desire HD look like a damp squib. The combination can cause a headache, and farmacia on line may be a good time for a fulfilling, intimate encounter that is not necessarily true.

    my web blog on the main page

    ОтговорИзтриване