неделя, 14 ноември 2010 г.

Нужни са 100 000 години, за да се възстанови Земята от глобалното затопляне

Конференция, организирана от Геоложкото дружество в Лондон събра учени от цял свят, за да разгледат как светът се е справил с изменението на климата в миналото.

С изучаването на седиментни скали от преди милиони години геолозите са успели да моделират как увеличенията на емисиите на парникови газове са довели до промяна в температурата и изчезване на видове.

Проф. Джим Захос от Университета на Калифорния каза, че преди 55 милиона години вулканична дейност е била причина около 4500 гигатона парникови газове да се отделят в атмосферата в продължение на хиляди години.

Дружеството е публикувало изявление за геоложки доказателства, свързани с миналото на климата, атмосферните нива на въглероден диоксид и тяхната взаимовръзка.

Д-р Брайън Ловъл, председател, каза: "Изменението на климата е определящ въпрос на нашето време, чието пълно разбиране е нужно за дългосрочната перспектива на геологията. Науката за Земята може да чете ... в геоложки отчети за промените в климата, които се появяват дълго преди да лагерния огън, да не говорим за изгарянето на въглища, газ и петрол.

Драматичното глобално затопляне преди 55 милиона години ни дава особено ясна индикация за това, което се случва, когато е налице внезапно освобождаване от 1500 милиарда тона въглерод в атмосферата на Земята. Тя става гореща, морето стават все по-кисело и там е широко разпространено изчезването на живота. Ние сме на една трета от пътя, по който да се повтори, чрез нашите действия, древното въвеждане на въглероден диоксид. Посланието от скалите е, че би било добра идея да спрем да дърпаме въглеродния спусъка."

Д-р Колин Съмърхайс, водещ автор на изложението, добави: "Светът се е охлаждал и губел CO2 от атмосферата през последните 50 милиона години. За 34 милиона години този процес доведе до първите големи пластове лед на Антарктида. По време на ледниковия период, колебанията в слънчевата радиация водят до редуване на ледникови периоди с междуледникови. Тези промени бяха ... подчертани от освобождаването на CO2 и водни пари в атмосферата от затоплените океани, както и от свиването на морския лед и част от ледената покривка в северното полукълбо - отразяващо по-малко топлина обратно в космоса.

Ние живеем в един междуледников период, а както Съмърхайс казва: "По време на части от предишния междуледников период, преди 130 000 години, полярните температури достигат 3-5°C над днешните, а глобалното ниво на морето е около 4 до 9 м по-високо, отколкото сега. Посланието на ледените ядра е, че непрекъснатите емисии може да се очаква да доведат до затопляне и издигане на морското равнище, подобно на тези на последния междуледников период - нещо, което би било разумно да се избегне."

Изложението беше разгледано от Комитета за външните отношения на Дружеството, (председател, проф. Алън Лорд), преди да бъде прието от Съвета. То е също така преразгледано независимо от експерта по палеоклимата проф. Питър Барет FRSNZ, Антарктически научноизследователски център, Виктория университет Уелингтън (Нова Зеландия).

Декларацията е написана от група от признати експерти, включително: д-р Колин Съмърхайс FGS (председател, заместник-председател, GSL; Скот Полар Research Institute, Cambridge University), проф. Джо Кан FRS FGS (Училище за Земята и околната среда, Leeds University); Д-р Антъни Коен FGS (Отдел за Земята и околната среда ", The Open University), проф. Джейн Франсис FGS (Училище за Земята и околната среда, Leeds University), д-р Роб Лартър FGS (Британски антарктически институт, Кеймбридж), проф. Джон Лав FGS (Катедра по география, Royal Holloway към Лондонския университет) и проф. Ник Маккейв FGS (Катедра "Науки за Земята, Cambridge University).

Други консултиращи експерти бяха д-р Алан Хейууд (Училище за Земята и околната среда, Leeds University), проф. Пол Пиърсън (Училище на Земята и океаните науките, Университета в Кардиф), д-р Ерик Волф FRS (Британски антарктически институт, Кеймбридж).

Няма коментари:

Публикуване на коментар