неделя, 14 ноември 2010 г.

Община Перник отличи откривателите на древни риби на магистрала „Люлин”

Общинското ръководство в Перник отличи двамата строителни работници, които намериха и предадоха в Регионален исторически музей-Перник фосил на риба от преди 30 милиона години.
На церемонията в музея вчера дойде 50-годишният булдозерист Емил Митушев, който е един от откривателите на уникалната находка, а колегата му Димитър Нацев бил възпрепиятстван от работодателя си да присъства на събитието.

Кметът на Перник Росица Янакиева връчи на строителя плакет на Община Перник и благодарствено писмо. Наскоро назначената за директор на музея в Перник след конкурс Емилия Велинова връчи на Емил Митушев грамота с рисунка на древната риба. От Общината и от музея строителят получи и книги за историята и културата на Перник.
На събитието в музея в 13 часа освен почти всички музейни работници, пристваха и шефове от от общинската администрация. Тук беше новият зам. Кмет по културата Ненко Темелков и бившият кмет на Перник Емил Христов. Предварително обявеното присъствие на строителния министър Росен Плевнелиев не се състоя, но не беше обяснено защо и дали министърът е занел, че трябва да идва в пернишкия музей.

Емил Митушев, които от 22 години работи като булдозерист, скромно обясни, че откриването и запазването на древната риба до голяма степен се дължи на неговия колега Митко. Той се сетил къде да се обадят и какво да направят, за да не бъде затрупана рибата.

Палеонтолози от Софийския университет изследват находката. Според тях голямата риба е хищна, но видът й още не е определен, обясни на церемонията д-р Дочо Дочев от научния екип, който изследва находката. По дребните намерени екземпляри са от известния род Dappalis macrurus.

Рибите от древността бяха намерени в мергели и тънкослоести ламинирани глини, богати на органично вещество.

Единият от екземплярите е със значителни размери от 58 см, със запазена част до гръдни перки, а целият му размер е бил вероятно над 80 см. Това е сладководна хищна риба с олигоценска възраст около 30-32 милиона години, която за пръв път се намира в България, а може и да се окаже нов за науката вид.

Наблюденията на терена показват, че се касае за фосилно находище на дъното на езеро, съществувало някога на това място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар