петък, 12 ноември 2010 г.

Бързо затопляне увеличава разнообразието в древни тропически гори

Повечето учени предполагат, че увеличените нива на въглероден диоксид и затоплянето на Земята заплашват видовото разнообразие в тропическите гори, тъй като растенията не могат да се адаптират към топлината. Но ново изследване показва, че е вярно обратното. В миналото покачването на въглеродния диоксид в атмосферата и по-високите температури в действителност са ускорили еволюцията на много по-голям брой нови горски растителни видове, отколкото са били заличени. Но все пак, ако валежите и температурите се повишават твърде бързо, резултатът за многообразието на горите може да бъде много по-малко положителен.

Един палеонтолог в Тропически изследователски институт Смитсониън в Панама, както и колегите му решили да потърсят доказателства как разнообразието на горите ще бъде засегнато от повишаването на атмосферния въглероден диоксид и съответно от увеличаването на температурите, чрез изследване какво се е случило при подобни условия в миналото.

Такъв епизод в историята на Земята настъпил преди 56,3 милиона години и се нарича палеоцен-еоцен термален максимум (PETM). В рамките на 10,000-20,000 години температурата на Земята се повишила с 3-5°С, а въглеродният диоксид в атмосферата бил два - два и половина пъти над нивата, които виждаме днес. Това необичайно топло време е продължило около 200 000 години.

За да разберат как това древно изменение на климата е засегнало горските растения, Арамильо и неговият екип анализират вкаменения прашец, хванат в капана на скални проби от тропическите гори в Колумбия и Венецуела. Те са прекарали седем години в намиране на подходящите места и вземане на проби, след това са използвали набор от техники за изследване, за да се гарантира разглеждането на образци преди, по време и след максималното затопляне - сравнително тесени времеви прозорец в геоложката история. Резултатите са публикувани тази седмица: Jaramillo, C. et al. Science 330, 957 - 961 (2010).

"Обезлесяването е истинският враг, а не увеличаването на температурата и въглеродния диоксид." - Карлос Арамильо, Тропически изследователски институт Смитсониън

Въпреки че някои растителни видове са изчезнали, много други нови видове са се появили. Това включва цели семейства, което предполага, че повишената температура и нивото на въглероден диоксид всъщност увелиават биоразнообразието. "Това, което ние открихме, беше точно обратното на това, което сме очаквали" - казва Арамильо. - "Разнообразието на тропическите гори се увеличава много по-бързо в много кратък период от време."

Вкаменелостите на цветния прашец показват, че някои важни растителни семейства, като Myrtaceae, която включва евкалипт и Passifloraceae - цветя на страстта - правят своя дебют по време на топлинния максимум. Тропиците са останали най-разнообразната по видове част на света и досега.

Това може да звучи като добра новина за тропическите гори в лицето на съвременните изменението на климата. Въпреки това, Гай Харингтън, палеонтолог в Университета в Бирмингам, Великобритания, предупреждава, че всички положителни ефекти върху растителното разнообразие може да изчезнат, ако температурите се покачат прекалено бързо за адаптирането на растенията . "Това е залогът - колко бързо става нагряването - това е най-важното нещо", казва той.

Наличието на вода може да бъде от решаващо значение също, добавя той. Не е имало недостиг на вода по време на PETM, но въздействието на бъдещите промени в климата върху валежите в тропиците са несигурни.

Благотворният ефект на горещините и изобилието на въглероден диоксид може да важи само за тропиците. Харингтън е изучил изкопаеми находища от този период в Северна Америка и казва, че много местни видове там са измрели от високите температури. Той добавя, че по-високите географски ширини е по-вероятно да страдат от екстремните условия и липсата на вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар